Den internationella kvinnodagen


Ni har väl inte missat att det är den internationella kvinnodagen idag? I Ryssland och Baltikum är det fortfarande väldigt stort. Det är ett måste att säga grattis, köpa blommor eller nån liten present till sin flickvän/dotter/mamma/farmor/mormor. Lärare får blommor av sina elever, kvinnliga chefer och andra anställda - av sina manliga kollegor, ja ni fattar.
Tanken på en internationell kvinnodag uppkom för första gången vid i början av 1900-talet som i industriländerna innebar en tid av industrialism. Internationella kvinnodagen instiftades redan 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen. 1977 antog FN en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag. Den internationella kvinnodagen uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.
I Norden är det inte så stort och jag stör mig faktiskt på när folk säger att det är inte lika viktigt med det i Norden bara för att kvinnorna där är mycket mer jämnställda än i andra länder. Låt de andra fira den, liksom, vi har det så bra här, så vi behöver inget sånt där. Missförstå mig inte, jag personligen tycker inte att det är nåt speciellt med den dagen överhuvudtaget och firar den inte. Jag blir bara störd när kvinnorna själva gör skillnad på kvinnor och kvinnor. Vi här och de där. Varför inte avskaffa den helt då eller sluta kalla för den internationella? Sen finns det ju en del feminister som tycker att det finns knappast en anlendnig att gratulera kvinnor på en dag som uppmärksammar ojämställdheten i samhället. Ja, det finns många olika åsikter om den 8:e mars.
Mamma ringde för nån timme sen och sa grattis och det var ju trevligt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0